O nas

Uprawę czereśni w sposób profesjonalny zaczęliśmy w 2001 roku.
Wcześniej razem z rodzicami prowadziliśmy różne uprawy między innymi uprawę truskawek, agrestu, malin i oczywiście również czereśni.

Czas ten nie poszedł na marne, pozwolił mi podjąć decyzję jaki wybrać kierunek i profil naszej działalności.
Decyzja zapadła i postawiliśmy na czereśnie.
Jednak uprawa tradycyjna była z góry skazana na porażkę. Produkcja standardowych owoców nie miała sensu. Trudno było osiągnąć satysfakcjonujące ceny za nasze owoce.
Skazani byliśmy na wielokrotne wyjazdy na giełdy gdzie nocami odbywał się handel, nie zawsze z pozytywnym skutkiem.

Wreszcie powiedzieliśmy ”dość” tak dalej być nie może.
Już od 2008 roku zaczęliśmy inwestować w konstrukcje pozwalające chronić nasze czereśnie. Było to kosztowne przedsięwzięcie, ale jak się w kolejnych latach okazało był to strzał w dziesiątkę.
Od tamtej pory wszystko się zmieniło.

Dzisiaj owoce czereśni od zbiorów po sprzedaż przechodzą proces który w finalnym efekcie pozwala na godne uznanie naszych klientów. Owoce są sortowane i pakowane w różnego rodzaju opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością. Dzięki osłonom są bardzo duże, jędrne i nie posiadają chemicznych pozostałości środków ochrony roślin.

Cały czas dążyliśmy do wypracowania własnej marki która kojarzyć się ma z najlepszą jakością. Tak powstała nazwa  “Czereśnie z Barlinka”
Obecnie mamy wielu klientów w kraju i w Europie a nawet świecie.

Wypracowane własne doświadczenia pozwoliły  nam na stworzenie różnych urządzeń i maszyn pozwalających usprawnić pracę i uzyskać owoce najwyższej jakości.
Dzisiaj wszystkimi naszymi rozwiązaniami dzielimy się z innymi, którzy chcą rozpocząć tą trudną i wymagającą przygodę jaką jest uprawa czereśni.
Czereśnie są  niskokaloryczne, 100 g owoców to tylko około 50-60 kcal. Niska zawartość sacharozy sprawia, że mogą je jadać cukrzycy.

Idealnie regulują żołądek, usuwają fermentację gnilną oraz zalegające toksyny z organizmu i regulują poziom płynów.
Oddziałują  korzystnie na stany zapalne dróg moczowych i żółciowych, jak również przy kamieniach i piasku w nerkach oraz pęcherzu moczowym. Poprawiają krążenie, pomagają przy dolegliwościach serca i wątroby. Odmiany czerwone szczególnie wskazane są dla osób cierpiących na nadciśnienie.
Mają silne działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe dzięki zawartych w nich silnym barwnikom zaliczanym do grupy antocyjanów. Ponadto mają doskonały wpływ na wzrok – wzmacniając naczynia krwionośne gałki ocznej.

W czereśniach jest więcej jodu niż w rybach.
Zawierają: jod 330 mg, potas 222 mg, wapń, żelazo 0,36 mg, fosfor 21 mg, cynk 0,07 mg, magnez 11 mg, białko 1,06 mg, błonnik 2,1 mg, witaminę B1, B2, B5, B6, B12, C, A, PP, E, K

Pomagają w leczeniu chorób: nerek, serca, stawów, tarczycy, dny moczanowej, kamieni nerkowych, wzroku i nadciśnienia.
Oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Są zasadotwórcze odkwaszają organizm doprowadzając go do równowagi kwasowo – zasadowej. Tutaj jest jedna bardzo ważna uwaga “jedynie czereśnie traktowane w odpowiedni sposób posiadają te wszystkie prozdrowotne właściwości“
 
Dlatego uważajmy na to co kupujemy.